Kom o tänka på en sak idag när jag läste ett inlägg på facebook. En kompis till mig tackade en annan person för hjälp med att lasta sin häst. Personen som blev tackad svarade raskt att hon fåtthjälp av min kompis en annan gång med att lasta sin häst. 
 
Tänk på det där med hjälp. Man kan aldrig vara ensam om ordet hjälp. Även om man bara ber om hjälp och inte får hjälp så ber man i alla fall om hjälp till någon annan. Sedan kan det ju vara så att man har otur att inte få hjälp. Förut hade jag oerhört svårt att be om hjälp. Jag fick ont i magen bara på tanken att be om hjälp. Jag tänkte alltid att om man ber om hjälp så har man liksom misslyckats på något sätt. men så hände det en lite mindre spännade sak i mitt liv. jag blev gravid och fick nervsmärtor i min mage som gjorde att jag inte kunde stå upp. Jag kunde knappt gå och att leva var en eländig plåga. Precis allt gjorde ont att göra.
 
 
Jag blev sittande i rullstol så fort jag skule längre sträckor. Det var spännande och livsomvälvande för mig för jag fick en rejäl tankeställare. Jag insåg att ibland klarar man sig faktiskt inte utan hjälp. Jag fick vackert be om hjälp att ta mig fram ibland när det var krångliga passager. Mest förvånad blev jag över hur trevliga och snälla folk var och erbjöd sig att hjälpa till ofta och med ett leende utan att man bett om det.
 
Att hjälpa folk är något av det roligaste jag vet. Jag blir så glad när jag ser folk glada av lite eller mycket hjälp. När jag gick i skolan läste jag psykologi och då var det nån berömd psykolog som sa att man aldrig hjälper någon utan att ha en baktanke med egen vinning i sikte. Det där kan man fundera länge på. 
 
Hur som helst tycker jag att det är grymt roligt att hjälpa till. Det är så gott när man får ett leende tillbaka eller en vänlig kommentar när man löst ett problem eller fixat något. Jag är ju en fixare ut i fingerspetsarna och finns det ett bekymmer så försöker jag lösa det. Jag gillar att hålla min lilla hjärna igång med problemlösning som dessutom kan vara till hjälp för någon.
 
Så nu kommer veckans utmaning till mina läsare! Ta nästa vecka och bestäm dig för att hjälpa någon. Det kan vara vem som helst, var som helst. Målet är att få ett leende eller ett tack om du har tur. Anta utmaningen o skvallra gärna om vem du jhälpte och hur det gick. Så ska du se att du får en bra magkänsla in på det nya året. Och har du inte sett filmen "Pass it forvward" så gör det för skjutton gubbar!!! ;-)
 
Kram
Christina
 
 
I vårt stall har vi haft bädd sedan stallet öppnade 2007. Först hade vi torvbädd men det blev dammigt o hemskt. Dessutom var det väldigt svårt att sköta. Jag har ju en rätt grisig häst, Iso. Han har även stått på kutterspånsvädd i ett annat stall också så vi har verkligen testat det mesta. Vi körde även råspån ett tag. Så om vi nu ska bena ut plus och minus med de olika varianterna så kommer det här utefter mina erfarenheter.
 
Råspån, jättelätt att mocka men säljs inte längre i någon större utsträckning eftersom det görs pellets av dem. Kommer i lösvikt vilket gör att man måste ha någon typ av förvaring för spånet annars blir det blött o läskigt eller så måste man packa det i säckar vilket är oerhört jobbigt. Dessutom svårt att få tag på billiga o bra säckar. Vanliga sopsäckar funkar inte, de är för tunna för att klara tyngden.
 
Kutterspån, oerhört jobbigt att mocka. Dyrt! och dessutom tidvis helt omöjligt att få tag på. Har kört det både som bädd och utan bädd. Effekten blev att jag fick byta bädd tre gånger per vinter till min skitiga häst. Inte kul alls. Dessutom är balarna tunga och klumpiga att hantera. 
 
Torv, blir väldigt mörkt i boxarna. Dammar en hel del i början inna ndet blivit fuktigt nog. Jag har en häst som ar lite bekymmer med luftvägarna och jag tror inte att torven var riktigt bra för honom. Sedan är det samma med torven som med kutterspånet att balarna äör oerhört tunga och extremt svåra att hantera. De drar åt sig fukt och på vinterna får man spetta isär dem föra att få ut dem i bäddarna, åtminstone i vårt kallstall. Positivt är att när det är varmt ute så är det jättelätt att mocka.
 
På grund av det damm som torven orsakade i vårt stall började vi se oss om efter ett annat strö. Till slut sprang vi på pellets speciellt gjorda för hästar. de var rejält dyra o kostade motsvarande 150 kr för samma mängs som en spånbal. Efter ett besök hos en god vän kom jag i kontakt med spånpellets som eg är gjorda för att brännas i panna. Folk diskuterar ofta om det är bra att använda dem till hästar. Jag har fått lära mig att i en eldningspanna vill man ha så rent trä som möjligt o därför innehåller de inga farligheter för hästarna. En del bönder vill inte sprida gödsel från stallar med spånpellets eftersom trä innehåller ett ämne som marken inte mår riktigt bra av. Jag kommer tyvärr inte ihåg vad det heter just nu, det står helt still i hjärnkontoret ;-) Det får man ju själv göra upp med sin bonde vad hen tycker är ok. Vi sprider gödsel på egen mark o jag kan ärligt säga att våra marker ser jättefina ut efter gödsling med spånpelletsgödsel i flera år. 
 
Så till det där med att göra en spånpelletsbädd.
 
 
En väl urskurad box är bra att börja med, och ja jag ser att dörren borde fått en omgång med skurningen till ;-) Men det hanns inte med det här året. Som ni ser så har vi öppet övre delen på våra boxar. Kallt o frisk luft året om, öppet utom när det blir under -6-7 grader.'
 
 
I botten å¨bädden lägger vi kalk för att minska amoniakdoften o neutralisera bädden lite.  Vanlig trädgårdskalk funkar fint. Foderkalk är så mkt dyrare o hästen når den aldrig så kör på det billigaste ;-)
 
 Lägg ut i högar på golvet i boxen,
 
 Kratta ut till ett jämt lager i hela boxen. Om du har ett sto, lägg extra tjockt i kanterna och ar du en valack så satsa på tjockare i mitten.
 
Säckarna är små och  enkla att bära. Om man öppnat en pall ska den helst inte stå ute, säckarna har små, små hål för att lufta träet i dem.  Att lägga dem i skottkärran är enklast. 
 
 
Sedan häller man på 10 liter varmt vatten per säck. Om vattnet är kallt så sväller pelletsen sämre. Man kan också lägga säcken på golvet och snitta upp den o hälla i vattnet. Jag tycker dock det blir väldigt söligt så jag kör på skottkärrrevarianten. Att lägga upp alla pelletsen på golvet och spruta med slang skulle jag inte rekommendera för det är svårt att ha kontroll och det är lätt att bädden blir för blöt. När man väl hällt på vattnet är det bara till att vänta o se glad ut :-D
 
Sedan gäller det att sprida ut spånet i ett jämt lager. Börja i ena hörnet och jobba dig utåt.
 
 
Det kan vara äge att ta fram en bra skottkärra så det inte svämmar över ;-)
 
 
Så nu är det snart klart :-) 
 
 
Platta ut ytan med en grep. 
 
 
Spånet bör vara ca 15 cm tjockt.
 
Sedan är det bara till att mocka ut bajset varje dag o släta ut ytan. Blir det fläckvis väldigt blött kan man liksom hyvla av ytan och lägga på torrt spån ovanpå- Är det riktigt otäckt blött så blöter jag inte upp pelletsen utan lägger in dem som de är. Hästar är smarta och träpellets är inte goda. Ge hästen rejält med grovfoder istället så den inte blir uttråkad. Ett bra stall skapar glada o pigga hästar.
 
 
God natt o sov gott!
//C
Så var julen slut för den här gången. Jag tycker mest julen är stressig men i år har jag lyckats med konststycket att inte stressa upp mig alls. Har dessutom fått ett glatt besked om ett litet projekt jag ska hjälpa till med här i vår. Mer om det längre fram i vår. Vi skulle försöka fastna på bild hela familjen framför granen. Man kan väl lugnt säga att det gick sådär bra. Här är resultatet :-D 
 
 
 
 
 
 
Jag kan väl glatt konstatera att vi konstant tittar åt var sitt håll, är på språng eller glömmer att le. 
 
Men jag lyckades iaf klämma till med ett par goa bilder på den minsta tomten i familjen.
 
 
 
 
 
Nä nu ska också jag försöka sova lite. Hästarna har fått julledigt för ute är det isgata av sällan skådat slag. Jag kan knappt gå framlänges o kör runt med en skottkärra så ofta det går för att ha något att ta stöd på. Imorgon ska jag ta tag i ett riktigt besvärligt ärende så håll tummarna att det går bra :-D Dessutom ska jag omgående försöka ta lite biler på hur man slänger på en westernsadel utan att ha sönder både sadel o rygg.
 
Kram
C