Jag har förstått att det finns en del som undrar över mina meriter inom hästeriet. Jag tycker inte om att skryta o därför har jag inte listat alla mina meriter tidigare. Men det kan ju vara käckt o veta för er som undrar vad jag pysslar med. Jag köpte Iso 2005 tror jag o vi har tävlat massor med WRAS-tävlingar bland annat western pleasure på SM dit vi kvalat två år. Bästa resultat är en niondeplacering i finalen på SM 2008 om jag minns rätt. Jag börjar bli gammal o glömsk men rätta mig mer än gärna om jag har fel. Sedan har vi tävlat massor av western riding, wetstern horsemanship och lite reining. Vi brukar få fina färgglada rosetter o det är vi glada över.

Hawkeye köpte jag 2007 och har ridit in och kört in honom till 99% själv. Han har ju varit med när familjen utökats o på ca 1 av hans ridbara år har jag inte kunnat rida pga graviditet o annat. Han reds in sent och först nu börjar vi verkligen satsa på att fintrimma ridningen. WRAS- tävlingar har vi bara gjort tre stycken, två e-tävlingar o igår en D-tävling. Blandade resultat med allt mellan vinst till sista plats men placeringar i allt vi startat i.

2009 tävlade vi morganriks första gången o fick en vinst i tömkörning och löshoppning. En fjärdeplats i trail in hand var vi också stolta över.

2011 tävlade vi morganriks o fick 8-8 poäng i löshoppning, en andra plats i precisionskörning, en tredjeplats i plesurekörning, en andraplats i Western Pleasure, dessutom tävlade vi inomhusmarathon med helt ok resultat med en vagn vi aldrig kört innan och tog en tredjeplacering i Pleasure på WRAS tävling.

2012 tävlade vi morganriks och fick en tredjeplats i Western Pleasure, vi vann plesurekörningen och vann bästa Allroundmorgan, ett pris vi är oändligt stolta över att ha vunnit. Vi gjorde också ett körprov med fina siffror, 97779=7,8 . Vi tävlade inomhusmarathon och kom femma mot några av Sveriges bästa kuskar.

2013 tävlade vi hoppning med clear round på 60 och 70 cm. Vi gjorde löshoppning med 23 p på morganriks där vi också gjorde 51,9% i dressyr, vi kom två i plesurekörning och precisionskörning. Vi tävlade också inomhusmarathon på en större tävling och kom tvåa.

2014 har vi än så länge kört uppvisning på Sveriges/ norra Europas största westerntävling, vunnit pleasurekörning, precisionskörning och löshoppning på Morganriks/EM och kommit trea i horsemanship samt kommit tvåa i Western Pleasure och i bästa Allroundmorgan. Vi har även vunnit horsemanship på WRAS tävling och har en tävling och en uppvisning kvar i år minst.

Så till er som funderar på vad jag kan inom western så har ni ett litet svar på vad jag pysslat med innan. Morganriks är SM för morganhästar, det finns ca 300 morganhätar i Sverige och vi brukar vara ca 50-60 hästar per tävling som startar i olika grenar.

Ha nu en fin kväll så ska jag sluta prata om tävlingsmeriter för ett långt tag framöver.
Kram
C
Här kommer tipset igen för hur man gör med hästar som har lite bråttom. Tack alla tävlande idag på Stewart ranch för glada miner o inspiration :-)
 
Så nu ska jag hålla mitt löfte om att förklara detta en gång för alla. Jag får ofta frågan när jag jobbar som tränare vad vi ska göra med dessa hästar som inte kan hålla ett jämnt tempo utan bara ökar och ökar. Jag läste på och hittade den här tekniken på någon hemsida någonstans. När jag sedan letat så har jag inte hittat sidan igen tyvärr. Men nu ska jag hjälpa till och reda ut detta en gång för alla.

Visst har du suttit där en eller annan gång när hästen bara ökar och ökar från det tempo du begärt. Inte speciellt roligt alls. Att sitta o slita i tyglarna tröttnar man på, att byta till skarpare bett och bromsa sig ur situationen ger sällan det resultat man vill ha. Så då är det här en teknik som fungerar. Jag har använt den på flertalet hästar i ca 5 års tid och varit jättenöjd med resultatet.

Först ska man kanske ta bakgrunden till att westenhästar ska gå jämnt och fint. det handlar ju om att cowboyen ska kunna arbeta och lita på sin häst. Har cowboyen begärt att hästen ska röra sig i ett visst tempo så måste han kunna lita på att hästen fortsätter i samma tempo så att ingen olycka händer. Därför är detta något som domaren tittar noga på i gernar som plesure och horsemanship.

Först får du bestämma vilket tempo du ska jobba med för dagen. Är det skritt rekommenderar jag att du leder din häst tills hästen är varm innan du sitter upp och kör denna övning. jag rekommenderar att man kör övningen som ett ensamt ridpass. Man ska ju inte stirra sig blind på klockan när man rider varje gång. Ibland får man vara nöjd med ett kortare pass och ta ett längre en annan dag.

Först rider du in på en stor volt. Se till att den är jämn och fint rund. Detta är viktigt. Vi antar att det är trav som är problemet. Du kommer fram i trav och justerar in det tempo du vill ha. Bestäm en hastighet som känns ok. Tänk på att ta en låg hastighet, det är oftast enklare. Om du tycker det är svårt att veta om och när din häst ökar ta hjälp av någon på marken. När du justerat in rätt tempo släpper du efter lite på tyglarna och ser till att du har den längd som du vill ha på tex tävling senare. Det som mest troligt händer då är att din häst kommer att öka tempot. Då gäller det att vara snabb som attans och vända rakt igenom volten. Rid tvärs över volten och fortsätt i samma varv. Det som händer är att din häst måste krympa vägen och då saktar tempot igen. Om det absolut behövs så bromsa lite med tyglarna men gå snabbt tillbaka till tidigare längd.

Sedan gäller det att ha tålamod. VARJE gång hästen ökar tempot minsta lilla så är det bara till att vända igenom igen.. Detta kan ta lång tid. Jag har hört folk som hållit på en timma första gången. Jag brukar få de flesta hästar att ge sig efter ca 20 minuter men det är ju högst individuellt. Det som gäller är att sätta en gräns för hur lång tid hästen ska klara att gå i samma tempo. Jag kan tycka att två varv på volten borde vara rimligt vid första tillfället. Men en del hästar är svårare än andra och då kanske det bara fungerar med ett varv. Varje ryttare känner ju sin häst själv bäst.

Om du nu är intresserad av att prova denna teknik med handledning så är det bara till att boka ett pass. Skriv en kommentar så kontaktar jag dig :-)
 
 
 
kram C