idag blir det ingen regelboksgenomgång. Men mer kommer snart. Idag har jag ridit min fina gula häst. Vi övar på olika saker o idag kändes det riktigt bra. Nå nu till sak så att säga 😬
Jag hade härom dagen ett långt snack med en god vän om det här med att vara lärare. Som ny lärare är det mkt som är svårt o lite utmanande. Det är många möten med människor som man inte kan förbereda sig för. Man lär sig inte så mkt om dem när man läser till lärare o när man väl står där i början är det tuff. Skolan ser inte ut som den gjorde när jag gick i skolan. När jag var elev var man typ alltid tyst när läraren pratar o det fanns en helt annan respekt för lärarrollen. I början som ny tänker man mkt o känner sig rätt förtvivlad. Man testar ett o annat knep, vissa funkar men en del fungerar inte alls. Frustrationen blir ibland total. 

Hur löser man detta då? Jag testade ofta att höja rösten typ första åren. Det funkar sällan jättebra. Jag säger inte att jag har den universella lösningen för att få elevernas uppmärksamhet men jag har hittat min lösning. Jag leker ofta med mina elever, jag försöker hänga i korridoren för att lära känna mina elever. Jag bjuder en hel del på mig själv och vågar vara personlig. Skillnaden är att jag aldrig är privat men personlig. Berättar någon historia från min uppväxt tex . Jag spelar lite boll, kör lite jage och sätter mg ner o hänger med eleverna. Jag pratar mkt och frågar ofta hur det är. Försöker hitta så många elever som möjligt på ett personligt plan, lär mig vilket lag de spelar i, vilken bok de gillar osv. Det gör att man får många fantastiska relationer som gör mig glad och engagerad så klart.

Att våga engagera sig och bjuda på sig själv är jättesvårt i början. Ibland blir det inte som man tänkte sig men ibland blir det faktiskt bättre. Det kräver mod, lite kärlek och framför allt ett leende. Med hjälp av detta har jag hittat min plats i läraryrket o jag trivs fantastiskt bra. Världens bästa jobb med världens bästa barn, varenda en av dem 💛 
Ha nu en fin kväll!
Christina 
Ännu en arbetsdag till ända, jag är så himla glad när jag får mina elever att le. Jag samlade på mig ett gäng goa leenden och fina upplevelser idag. Det är sånt som gör att jag har världens bästa jobb. Sen är det annat som är mindre skoj o det får man leva lite med. Som tur är så har jag fantatiska elever som lyfter alla hemska dagar till fina dagar <3
 
Igår roade vi oos med grenen Ranch Riding idag ska vi kika lite mer på grenen Ranch Trail. Den vanliga grenen trail ska jag gå igenom vid ett annat tillfälle och många av regelrna för vanlig trail kommer igen i Ranch Trail. I den här genen får man lite mer utmaning än i vanlig trail och det ska mer likna arbetet ute på fältet eller i skogen. I båda trailgrenarna får man 70 poäng när man går in på banan. Sedan är poängsättningen på varje hinder från -1,5 till + 1,5 p med följande steg
+1,5p Utmärkt
+1 p Mycket bra
+1/2p Bra
0p Tillfredställande
-1/2p Otillfredställande
-1 p Dåligt
-1 1/2p Mycket dåligt
 
Vad är då Utmärkt och tillfredställande? När jag dömmer tänker jag att en utmärkt ritt är en riktigt bra ritt där jag inte kan hitta några fel. Den ska vara så nära perfektion som möjligt tänker jag. Poänget 1 1/2 ska inte vara omöjligt att få tycker jag, jag jämför inte med världsmästarna jag ser vad jag tycker är en utmärkt ritt som inte kan vara bättre på den nivån som mönstret är i. En världsmästare rider mycket svårare mönster än vad vi gör här i Sverige och därför är det också svårare att få maximal poäng. Här har vi på de lägre nivåerna lättare manövrar som ska kunna generera vilket som helst av poängen på poängskalan :-D precis som på en nationell eller internationell tävling fast de har svårare saker att genomföra.
 
Generellt när det gäller trail så kan man säga att man vill ha ett flyt i ridningen där hindren passeras så smidigt och lätt som möjligt. Slå inte i bommarna varken lätt eller hårt, håll ordning på hästens ben så att du hamnar på rätt sida hindren, det går väldigt fort att få många minuspoäng. Glöm inte heller att tre vägran på samma hinder gör att du får noll i slutpoäng så är du smart testar du lite fint två gånger o går sedan vidare o drar på dig en massa minus istället för att få 0p. Undantaget på högre nivå där du måste öppna och stänga grinden för att bli godkänd. Håll också ordning på om din häst börjar vända från hinder, om du vänder mer än 1/4 varv för då blir det också noll i slutpoäng. 
 
Ranch trail ska bestå a minst 6 hinder men inte fler än nio, det ska vara hinder som ekipaget kan möte en vanlig arbetsdag. Jag har sett banor med lövruskor, kor i hage, klockor att ringa i osv. De obligatoriska hindren är en grind, rida över bommar, släpa, rida över bro, ryggningshinder och sidepasshinder. Tänk på att ha en häst som visar villigt att den tex går över bron, att hästen lätt går undan för tryck och smidigt lyfter på benen över bommar eller stockar. Därefter kan det vara några andra hinder som domaren väljer. Vattenhinder, ground tie, flytta en regnkappa samt ta av och på den, flytta och bära föremål, lasning i hästtransport eller vilket annat hinder som helst som kan finnas i rancharbetet. 
 
Helt enkelt en trevlig gren att titta på, genomföra och bedöma :-D 
Här kan ni kika på en lite längre film på ett ekipage som gör en ranch trail, det hade varit intressant att veta vad ni tycker om ekipaget, jag vet vad jag tycker ;-) :-)
https://www.youtube.com/watch?v=PT3_k8k1TTQ
 
Nä nu orkar jag inte skriva mer om detta idag, men som tur är så ska jag prata mkt mer om trail sen, det finns ju både trail och trail at hand att dryfta om. So gott! Jag somnar nästan över tangentbordet idag zzzzzzzzzzzz / C
Jag tänkte roa mig ett tag framöver med att gå igenom de olika ridgrenar vi har inom westernridning, lite min syn på saken och vad regelboken säger om de olika grenarna...Kossegrenar och timed events lämnar jag åt någon annan att tänka på även om jag är en ropingnörd som skriker mig hes på läktaren :-D :-P
 
Ranch Riding
 
En av de lite nyare grenarna i vår regelbok, WRAS för er som inte riktigt hänger med. Tidigare hette den Ranch Horse Pleasure men inte längre. För mig är det en gren med lite fin fart och fläkt. I regelboen står det " I genen Ranch Riding är det meningen att man skall återspegla en arbetande hästs mångsidighet, attityd och rörelser. Hästens prestation ska likna en ranchhästs arbete utanför begränsningen av en arena. Grenen skall visa hästens möjligheter att arbeta kontrollerat men i ett högre framåtsyftande tempo..." 
 
Med andra ord får man rida på lite och det är inte en pleasure liknande gren om vi säger så. Man ska inte visa hästen på lång tygel. En lätt kontakt med munnen ska premieras. 
 
I den här grenen är det inget bling bling utan mer arbetsklädsel så som en ren och fin välstruken arbetsskjorta, Det passar fint att ha sin arbetssadel, speciellt efterom regelboken avråder den tävlande från utrustning med silver. Det ska lite se ut som du tog en sväng in på ridbanan mellan varven ute på prärien fast ren och snygg ska du så klart vara, lämna dammet hemma. Strunta i såna käcka saker som hovlack och att banda man eftersom det inte är tillåtet. En gren med minsta möjliga utrustningsförberedeser om man ska översätta lite fint :-)
 
Man rider in på banan och rider ett av de olika mönster som finns i regelboken. Vi har i dagsläget 5 olika mönster i regelboken men domaren kan också göra egna mönster. men då måste de obligaatoriska momenten och tre valbara moment vara med. De obligatoriska momenten är skritt, trav och galopp i båda riktningar, ökad trav och ökad galopp i minst en riktning liksom stopp och ryggning. man ska också ha tre valbara moment såsom sidepass och vändningar, galoppombyten och bommar. 
 
I Ranch Riding ska de vara smidigt men int så exakt som i andra mer styrda grenar tycker jag. Du börjar på 70 poäng och får poäng mellan +1,5- -1,5. Visst känns det fint att kliva in på en bana o redan veta att du har 70 fian poäng att förvalta. 
 
Bra att veta är att man får rida lätt och man får hålla i sadelhornet eller röra vid det. Det går inte att diska sig för att du rider fel väg eller inte genomför ett moment i denna gren, något märkligt kanske men det ger ju en grymt massa minuspoäng så klart och då kan man ju ändå inte vinna. Diskad blir du om du flätar manen, har hovlack eller är elak mot din häst. Så en trevlig gren att rida och bedöma, något stressig bara eftersom det ofta är väldigt många moment att bedöma. 
 
Ta gärmna en kik på youtube innan du anmäler dig så kan du få en uppfattning om vad grenen går ut på och hur det ska se ut. jag hittade ett fint exempel från tyskland som du gärna får kika på.
 
https://www.youtube.com/watch?v=ev6wfIW5JyE
 
Nå nu tar jag kväll efter en lång och lite intensv arbetsdag. Lycka till med dina rach riding planer så tar vi en ny rolig gren en annan dag, kanske imorgon.
 
// Christina