Här kommer tipset igen för hur man gör med hästar som har lite bråttom. Tack alla tävlande idag på Stewart ranch för glada miner o inspiration :-)
 
Så nu ska jag hålla mitt löfte om att förklara detta en gång för alla. Jag får ofta frågan när jag jobbar som tränare vad vi ska göra med dessa hästar som inte kan hålla ett jämnt tempo utan bara ökar och ökar. Jag läste på och hittade den här tekniken på någon hemsida någonstans. När jag sedan letat så har jag inte hittat sidan igen tyvärr. Men nu ska jag hjälpa till och reda ut detta en gång för alla.

Visst har du suttit där en eller annan gång när hästen bara ökar och ökar från det tempo du begärt. Inte speciellt roligt alls. Att sitta o slita i tyglarna tröttnar man på, att byta till skarpare bett och bromsa sig ur situationen ger sällan det resultat man vill ha. Så då är det här en teknik som fungerar. Jag har använt den på flertalet hästar i ca 5 års tid och varit jättenöjd med resultatet.

Först ska man kanske ta bakgrunden till att westenhästar ska gå jämnt och fint. det handlar ju om att cowboyen ska kunna arbeta och lita på sin häst. Har cowboyen begärt att hästen ska röra sig i ett visst tempo så måste han kunna lita på att hästen fortsätter i samma tempo så att ingen olycka händer. Därför är detta något som domaren tittar noga på i gernar som plesure och horsemanship.

Först får du bestämma vilket tempo du ska jobba med för dagen. Är det skritt rekommenderar jag att du leder din häst tills hästen är varm innan du sitter upp och kör denna övning. jag rekommenderar att man kör övningen som ett ensamt ridpass. Man ska ju inte stirra sig blind på klockan när man rider varje gång. Ibland får man vara nöjd med ett kortare pass och ta ett längre en annan dag.

Först rider du in på en stor volt. Se till att den är jämn och fint rund. Detta är viktigt. Vi antar att det är trav som är problemet. Du kommer fram i trav och justerar in det tempo du vill ha. Bestäm en hastighet som känns ok. Tänk på att ta en låg hastighet, det är oftast enklare. Om du tycker det är svårt att veta om och när din häst ökar ta hjälp av någon på marken. När du justerat in rätt tempo släpper du efter lite på tyglarna och ser till att du har den längd som du vill ha på tex tävling senare. Det som mest troligt händer då är att din häst kommer att öka tempot. Då gäller det att vara snabb som attans och vända rakt igenom volten. Rid tvärs över volten och fortsätt i samma varv. Det som händer är att din häst måste krympa vägen och då saktar tempot igen. Om det absolut behövs så bromsa lite med tyglarna men gå snabbt tillbaka till tidigare längd.

Sedan gäller det att ha tålamod. VARJE gång hästen ökar tempot minsta lilla så är det bara till att vända igenom igen.. Detta kan ta lång tid. Jag har hört folk som hållit på en timma första gången. Jag brukar få de flesta hästar att ge sig efter ca 20 minuter men det är ju högst individuellt. Det som gäller är att sätta en gräns för hur lång tid hästen ska klara att gå i samma tempo. Jag kan tycka att två varv på volten borde vara rimligt vid första tillfället. Men en del hästar är svårare än andra och då kanske det bara fungerar med ett varv. Varje ryttare känner ju sin häst själv bäst.

Om du nu är intresserad av att prova denna teknik med handledning så är det bara till att boka ett pass. Skriv en kommentar så kontaktar jag dig :-)
 
 
 
kram C

Kommentera

Publiceras ej