Jag tänkte roa mig ett tag framöver med att gå igenom de olika ridgrenar vi har inom westernridning, lite min syn på saken och vad regelboken säger om de olika grenarna...Kossegrenar och timed events lämnar jag åt någon annan att tänka på även om jag är en ropingnörd som skriker mig hes på läktaren :-D :-P
 
Ranch Riding
 
En av de lite nyare grenarna i vår regelbok, WRAS för er som inte riktigt hänger med. Tidigare hette den Ranch Horse Pleasure men inte längre. För mig är det en gren med lite fin fart och fläkt. I regelboen står det " I genen Ranch Riding är det meningen att man skall återspegla en arbetande hästs mångsidighet, attityd och rörelser. Hästens prestation ska likna en ranchhästs arbete utanför begränsningen av en arena. Grenen skall visa hästens möjligheter att arbeta kontrollerat men i ett högre framåtsyftande tempo..." 
 
Med andra ord får man rida på lite och det är inte en pleasure liknande gren om vi säger så. Man ska inte visa hästen på lång tygel. En lätt kontakt med munnen ska premieras. 
 
I den här grenen är det inget bling bling utan mer arbetsklädsel så som en ren och fin välstruken arbetsskjorta, Det passar fint att ha sin arbetssadel, speciellt efterom regelboken avråder den tävlande från utrustning med silver. Det ska lite se ut som du tog en sväng in på ridbanan mellan varven ute på prärien fast ren och snygg ska du så klart vara, lämna dammet hemma. Strunta i såna käcka saker som hovlack och att banda man eftersom det inte är tillåtet. En gren med minsta möjliga utrustningsförberedeser om man ska översätta lite fint :-)
 
Man rider in på banan och rider ett av de olika mönster som finns i regelboken. Vi har i dagsläget 5 olika mönster i regelboken men domaren kan också göra egna mönster. men då måste de obligaatoriska momenten och tre valbara moment vara med. De obligatoriska momenten är skritt, trav och galopp i båda riktningar, ökad trav och ökad galopp i minst en riktning liksom stopp och ryggning. man ska också ha tre valbara moment såsom sidepass och vändningar, galoppombyten och bommar. 
 
I Ranch Riding ska de vara smidigt men int så exakt som i andra mer styrda grenar tycker jag. Du börjar på 70 poäng och får poäng mellan +1,5- -1,5. Visst känns det fint att kliva in på en bana o redan veta att du har 70 fian poäng att förvalta. 
 
Bra att veta är att man får rida lätt och man får hålla i sadelhornet eller röra vid det. Det går inte att diska sig för att du rider fel väg eller inte genomför ett moment i denna gren, något märkligt kanske men det ger ju en grymt massa minuspoäng så klart och då kan man ju ändå inte vinna. Diskad blir du om du flätar manen, har hovlack eller är elak mot din häst. Så en trevlig gren att rida och bedöma, något stressig bara eftersom det ofta är väldigt många moment att bedöma. 
 
Ta gärmna en kik på youtube innan du anmäler dig så kan du få en uppfattning om vad grenen går ut på och hur det ska se ut. jag hittade ett fint exempel från tyskland som du gärna får kika på.
 
https://www.youtube.com/watch?v=ev6wfIW5JyE
 
Nå nu tar jag kväll efter en lång och lite intensv arbetsdag. Lycka till med dina rach riding planer så tar vi en ny rolig gren en annan dag, kanske imorgon.
 
// Christina 

1 kommentarer

sb game hacker

08 May 2017 09:26

I always spent my half an hour to read this web site's articles or reviews every day along with
a mug of coffee.

Kommentera

Publiceras ej